Att försörja sig som trader

För varje dag som går blir det allt vanligare att gamla såväl som unga väljer att dra sig ur traditionen om ett 9-5 jobb för att försörja sig med något helt annat. Det kan handla om att de drömmer om att jobba som frilansande fotograf, köpa och sälja bostäder eller varför inte jobba med trading. Här nedan ska vi ta oss en närmare titt på vad trading är, hur du kan bli en trader samt för- och nackdelarna med trading. 

 

Hur blir man trader?

Om man ska bli en trader måste man först veta vad en trader gör. Kort och gott kan man säga att en trader köper och säljer värdepapper eller tillgångar på börsen, i syftet om att gå på vinst. Du har kanske hört om att man kan köpa fonder eller aktier på banken, men förutom det finns det flera tusen olika marknader man kan köpa och sälja på som till exempel valutahandel på Metatrader 4, råvaror eller till och med guld. 

 

Det finns ingen specifik utbildning man bör ha för att bli en trader, så vem som helst kan börja trada redan idag. Om man har en ekonomisk bakgrund kan det givetvis ses som fördelaktigt, men det är även saker som man lär sig. Om man är intresserad av att börja med trading ska man först och främst lära sig allt om trading, då handlar det inte bara om hur man köper och säljer, utan även riskfaktorerna. 

 

Som tur är finns det en mängd gratiskurser på alla olika sociala medier, men många erfarna traders erbjuder även kurser, antingen bakom betalvägg eller inte. 

 

Hur mycket kan man tjäna på trading?

Att hålla på med trading är långt ifrån ett “vanligt” jobb. På de allra flesta jobb har man en specifik summa antingen i månaden eller i timmen, och trots att den kanske inte alltid är skyhög behöver man inte fundera på att bli utan lön. 

 

Med trading däremot finns det en chans att man går på minus, och alltså inte vinner några pengar alls. På grund av detta är det otroligt viktigt att man vet riskerna, men har man det på koll och anser det värt ett försök är det bara att tuta och köra. 

 

Hur mycket man tjänar som trader beror på hur mycket man är villig att förlora, ju mer man lägger in, desto mer kan man få ut tillbaka. Det rekommenderas att man som nybörjare börjar med små summor, och sakta men säkert arbetar sig upp till de allt större summorna. 

 

Nackdelar med trading

För att bli en riktigt bra och förmögen trader krävs det tid, och ännu mer tid. Om man endast har en timme över per dag är det kanske dags att tänka om och bli trader vid ett senare tillfälle i livet. Om man däremot har både kapital och tid i överflöd kan man helt klart börja köra in sig på tradingspåret. 

 

Som vi redan nämnde finns det fler riskfaktorer som till exempel att man kan bli av med alla sina pengar, så att ha både en plan A, B, och C kan vara att rekommendera innan man lägger in sina sparpengar i ett tradingkonto.