I vilka rum passar det med vinylgolv?

När man talar om vinylgolv, så är det faktiskt ett golv som nästan passar i alla rum du har där hemma. Dock kanske det hör till vanligheterna att ha vinylgolv i barnrummet, hallen och köket. En av de stora fördelarna med detta golv är just att det är så slittåligt.

Vinylgolv består av fem olika skikt. Den översta ytan är exceptionellt robust och har en enastående motståndskraft mot små repor, fläckar och slitage. Detta gör vinylgolvet särskilt lämpligt för rum med hög användningsgrad. Nästa skikt utgör det dekorativa lagret, vilket avgör utseendet på varje planka. Vinylgolv kan skapas för att efterlikna både trä och sten, och ger en imponerande visuell estetik.

Det tredje skiktet består av en kraftfull och tålig vinylkärna som ökar hållbarheten. Därefter följer ett extra stabiliserande lager med inbäddat glasfiber, som ytterligare förbättrar golvets stabilitet och motståndskraft. Slutligen finns det ett extra lager av slitstark vinyl längst ned, vilket ger ökad slagfasthet.

Vilka för- och nackdelar finns med vinylgolv?

När man talar om detta golvs fördelar, så har den ganska många. Bland annat så är dessa golv slitstarka så väl som vattentäta. De är även relativt tysta om man jämför med ett relativt laminatgolv. En annan fördel detta golv har är att det är mycket bekvämt att gå på. Sedan är det lätt att lägga in så väl som att underhålla. Vinylgolv passar även perfekt med golvvärme.

Om vi då kommer till detta golvs nackdelar så är det så att ytan på golvet kan blekas och då är det svårt att få tillbaka ursprungsfärgen. Det är även bra att veta att detta golv kan vara känsligt mot större temperaturförändringar. Det bör därför inte läggas i rum med mycket värme, som till exempelvis en bastu.

Detta golv är något mer tidskrävande att lägga än andra golv. Det på grund av att du måste installera expansionsfogar mellan omkringliggande rum.